Producent:

Zorah Wine

Land:

Land: Armenien

Website:
Distrikter:
Beskrivelse - Vinforsyning:

Beskrivelse

Zorah Wines, Vayots Dzor, Armenien

zorah_armenienDistriktet

Vin fra Armenien er noget nyt i Danmark, men landet har ikke desto mindre produceret vin i ca. 6.000 år og er hermed et af de ældste vinproducerende lande i verden. Armenien ligger nordøst for Tyrkiet, og landet byder i dag på flere dale og bjergområder (400 til ca. 1.700 m.o.h.), der egner sig til vindyrkning - ofte på gamle lokale druesorter. De største udfordringer er de begrænsede regnmængder samt faren for frost i de bjergrige områder. Det kræver kunstvanding og frostsikring på mange vinmarker samt druer, der ikke er så følsomme overfor lave temperaturer.

I dag dyrker man vin i 5 distrikter i Armenien, hvor Ararat-sletten (ca. 65% af vinmarkerne) er den vigtigste. Vayots Dzor dalen og Armavir provinsen er også ved at markere sig. En ny generation af vinproducenter har de seneste år taget udfordringen op, og takket være kontrollerede dyrkningsmetoder, moderne vinificeringsudstyr og en god portion viljestyrke, er det lykkedes at producere ikke bare kvalitetsvine, men også vine med sin helt egen identitet.

zorah_zorikProducenten

Grundlæggeren af Zorah Wine i Vayots Dzor, Zorik Gharibian, er af armensk afstamning men opvokset i Italien. Da han i 1998 besøgte Armenien for første gang med sin svensk-armenskfødte hustru Yeraz, blev de så betagede af landets skønhed og lange historiske traditioner, at de fik lyst til at komme nærmere deres egentlige rødder. Armeniens lange historie inden for vindyrkning - som nærmest var blevet udraderet under sovjetisk indflydelse, inspirerede dem så meget, at deres oprindelige plan om at købe en vinejendom i Toscana hurtigt blev ændret til at grundlægge en vingård i Armenien. I 2000 købte de vinmarker i et af de ældste og mest barske vinområder i Armenien: Vayots Dzor i det sydøstlige Armenien. De lokale bønder troede ikke på områdets fremtid inden for vin, men de jordprøver og klimaanalyser, som parret sendte til universitetet i Milano, skabte begejstring: Forholdene var perfekte til vindyrkning.

zorah_vingaardEfter 10 års hårdt arbejde sammen med deres dygtige team, og takket være den formue, de havde samlet ved deres forretninger i modebranchen i Milano, kunne de i 2010 producere de første vine. Lige fra starten har filosofien været at genskabe lidt af den lange, spændende armenske tradition for vinproduktion og at producere unikke, karakterfulde vine, som vinentusiaster verden over virkelig vil forstå at værdsætte.

Helt fra starten på dette spændende projekt sikrede Zorik Gharibian sig hjælp fra ønologen Alberto Antonini (tidligere Senior Winemaker hos Antinori og Frescobaldi i Toscana og en af de mest kendte fornyere af Malbec i Argentina). Også Alberto blev fuldstændig betaget af Armenien som et aldeles uudforsket land i det, nogle vinfolk kalder "the Ancient World". Især brugen af de gamle lokale druer fangede hans interesse.

zorah_kaelderEt andet medlem af teamet er den italienske agronom Stefano Bartolomei, som er uddannet på vinuniversiteterne i Pisa og Montpellier (med speciale i integreret landbrug og økologisk dyrkning), og som tidligere har arbejdet i Toscana (især Bolgheri). I samarbejde med Zorik var Stefano med til at udvælge markerne i de bjergrige dale omkring Vayots Dzor samt de stiklinger af de originale, lokale druesorter, som i dag er plantet på ejendommen: Areni, Voskèat og Garandmak. Det er også Stefano, der har defineret retningslinjerne for de naturlige og bæredygtige teknikker, man i dag anvender på gården.

I kælderen på Zorah befinder sig topmoderne teknisk udstyr, men de traditionelle lerkar (en slags amfora eller "kara"), man oprindeligt brugte på nogle af de første vingårde i de armenske bjerge til at gære eller opbevare vinen i, er også i anvendelse. Kombinationen af lerkar, koniske cementkar, rustfrie ståltanke og store, neutrale træfade forener således tradition og innovation.

zorah_vinmarker_bred

Varer: